Aanbod lezingen

Hieronder vind je mijn huidige aanbod van lezingen. Je kunt contact opnemen voor overleg over de mogelijkheden voor het verzorgen van één van deze lezingen of een lezing op maat. Ik ben ook te boeken via sprekersbureaus Athenas en Showbird en via de Schrijverscentrale.

 

 

 

Dagelijks irrationeel‘Baas in eigen brein? Of dagelijks irrationeel?’

We denken baas in eigen brein te zijn, maar zijn wel dat wel echt? Nemen onze verwachtingen, onze beelden en onze vooringenomenheid ons in de maling, en zijn we dagelijks irrationeel? Daar lijkt het wel op, zo zal duidelijk worden in deze voordracht, ondersteund met beeld en geluid. Met veel voorbeelden uit de research die ik heb gedaan voor mijn nieuwste boek Dagelijks Irrationeel, over de psychologie van zelfbedrog.

 

MacArthur's Corrective Map‘De wereld bestaat niet’

Wie dacht dat de wereld eruit ziet zoals weergegeven op een wereldkaart, zal tijdens deze lezing verrast worden. Die wereld, die bestaat namelijk niet. Van alle manieren die er bedacht zijn om de oppervlakte van onze wereldbol plat te krijgen klopt er geen één. Informatie.

 

Zee van ijs en de Durgerdammer vissers

‘IJskoud avontuur op de Zuiderzee’ – een waargebeurd Hollands overlevingsdrama.

IJs en de donkere kou van een echte Hollandse winter. Het is iets wat we nu vaak met winterse gezelligheid associëren, maar in 1849 vormden deze elementen het decor van een onvoorstelbaar overlevingsdrama. Mijn boek ‘Zee van ijs’ volgt het winterse avontuur van drie Hollandse ijsvissers. Zij belandden op een bevroren Zuiderzee en waren wekenlang (!) niet in staat om aan land te komen. In mijn zeilboot voer ik de drie ijsvissers en hun verhaal achterna, 160 jaar na dato, over een zoete Zuiderzee. Informatie.

 

Tien verdwenen dagen‘Tien verschenen vragen – over het schrijven van literaire non-fictie’

Deze lezing annex workshop behandelt het schrijven van literaire non-fictie. Op basis van mijn boek Tien verdwenen dagen kom ik op de proppen met Tien verschenen vragen die bij mij opkwamen vóór, tijdens maar ook nog ná het schrijven van dit boek. Met een beetje geluk zitten er ook nog wat antwoorden in mijn verhaal, die allemaal op keiharde waarheid berusten, want liegen mag immers niet bij non-fictie. Of misschien moeten we het daar nog even over hebben? Net zoals over: wat is mijn onderwerp; expert of leek; reizen of schrijven; ik erin of ik eruit; is geestige humor om te lachen; wat zijn mijn smaakmakers; hoeveel bladzijden wordt het; wie betaalt dat. En tenslotte misschien wel over de vraag die jij hebt. Dat maakt tien, namelijk. Voor iedereen die (beter) non-fictie wil leren schrijven.

 

Informatie en boeking: Heeft u interesse in één van deze lezingen? Mail dan naar ontdekkingsschrijver@kpnmail.nl voor meer informatie. Ik zal daarna contact met u opnemen.