Italië Magazine

Italië Magazine

 

 

 

 

 

FlorenceFlorijnen uit Florence‘ (Italië Magazine)

Florence is bekend als stad van de Renaissance, van de Medici-familie, van indrukwekkende architectuur, van paleizen vol kunstschatten en van de drommen toeristen die daar elke dag van het jaar op af komen. En dat alles heeft te maken met één rond stukje edelmetaal: de Florijn. Lees hier hoe wij aan onze Florijnen kwamen, en Florence aan haar naam.

 

Napoleon op ElbaElba, in het spoor van Napoleon‘ (Italië Magazine)

Zeg ‘Elba’ en de eerste reactie die je waarschijnlijk zult krijgen is ‘Napoleon’. Het is dan ook het eiland waar Napoleon Bonaparte in 1814 naar werd verbannen, nadat zijn veldtocht naar Moskou was uitgelopen op een drama. Tegenwoordig is het schitterende eiland ook van ons een bezoek waard. Er rondlopend kun je je voorstellen dat Napoleon er eigenlijk helemaal niet meer weg wilde. Lees hier verder over Napoleon op Elba.

 

Leonardo da Vinci Vitruvius‘Het Vinci van Leonardo da Vinci‘ (Italië Magazine)

De beroemdste Leonardo uit de geschiedenis werd geboren in Vinci. Het kleine plaatsje roemt zijn genie met een gerestaureerd geboortehuis en twee musea over Leonardo’s werk. De exposities zijn modern en toch bescheiden. Een zeer prettige combinatie, zo ervaar ik tijdens een zomers bezoek aan Vinci. Het is een dorp met nog geen vijfduizend inwoners. Het ligt op de Montalbano, een heuvellandschap boven de rivier de Arno, die Florence verbindt met de Middellandse Zee. Dat landschap is van significante betekenis geweest voor het denken en werken van Leonardo da Vinci. En het is nog steeds een heel prettige omgeving voor iedereen die het landelijke Italië wil proeven.

 

FibonacciOp zoek naar Fibonacci – Het andere Pisa(Italië Magazine)

Pisa is bekend van de toren, maar is van nog veel groter betekenis geweest. In het Pisa van de 13de eeuw zijn onze tien cijfers geïntroduceerd door Leonardo Pisano, ook wel bekend als Fibonacci. Pisa is zoveel meer dan alleen de woonplaats van zijn scheve toren. Het was één van de meest welvarende steden aan de Middellandse Zee, zo’n kleine duizend jaar geleden. Het was de woonplaats van Galileo Galilei, beroemd geworden doordat hij bewees wat Copernicus eerder had geopperd, namelijk dat de aarde rond de zon draait, en niet de zon rond de aarde. Maar ook heeft Pisa de bewoner voortgebracht die de Romeinse cijfers zou doen vervangen door de introductie van de Indisch-Arabische cijfers: Fibonacci. Dat vormt een is reden om deze stad eens met andere ogen te bekijken. Voor Italië Magazine reisde ik naar de stad van de scheve toren.