Schrijfworkshops

Wil je ook beter schrijven? Dat kan met de schrijflessen en schrijfworkshops die ik geef. Lees hier over mijn aanbod, de soorten schrijfworkshops die ik al gegeven heb, en ervaringen van cursisten.

Doe mee aan een van mijn schrijfworkshops – leuk voor jou, nog leuker voor je lezers. In mijn lessen en schrijfworkshops leer je wat de ingrediënten zijn van een goed verhaal, krijg je tips over do’s and don’ts en ontvang je persoonlijke tips & tricks. Tijdens mijn schrijfworkshop ga je zelf aan de slag met oefeningen en verbeter je direct je schrijfvaardigheid. Na een halve dag kun je al beter schrijven. Als je wensen hebt voor een schrijfworkshop op maat, mail of bel me, zodat we het kunnen hebben over de mogelijkheden.

Schrijfworkshop reisverhalen
Speciaal voor reizigers die hun verhalen willen delen met anderen heb ik een schrijfworkshop ontwikkeld. Tientallen reis- en schrijfliefhebbers hebben al deelgenomen. Voor enkele deelnemers heeft dat al geleid tot publicatie van hun verhaal in  onder anderen Zeilen Magazine. De enthousiaste reacties van de deelnemers inspireren tot herhaling. Maar ook publicatie op blogs of website is leuk.

In deze schrijfworkshop verbeter je je schrijfvaardigheid en vergroot je bovendien je kansen op publicatie. Je krijgt inzicht in de ingrediënten van een goed verhaal, leert hoe je de lezer in het verhaal kan trekken en zijn aandacht kan vasthouden, krijgt tips & tricks. Van alles komt aan bod: de opening, spanningsboog, beeldend schrijven, dialoog gebruiken, grammaticale tijd, stijl, e.d. Tijdens de workshop ga je zelf aan de slag met verschillende oefeningen.

Deelname aan de schrijfworkshop levert je het volgende op:
– inzicht in waaruit een goed (reis)verhaal is opgebouwd;
– kennis van wat je vooral niet moet doen;
– vergroting van je schrijfvaardigheid.

Informatie
Omdat ik momenteel druk ben met het schrijven van mijn nieuwste boek en het schrijven van artikelen voor mijn opdrachtgevers, staat er nog geen volgende schrijfworkshop gepland. Desondanks ben ik altijd bereid om op jouw verzoek een workshop te plannen en te geven. Laat me weten als je interesse hebt, via m.vanstraten@kpnplanet.nl.

Dit is wat enkele deelnemers in hun evaluaties over de workshop schreven:

‘Zeer leerzaam en prettig. Qua tempo ook goed te volgen’ – Walewijn de Vaal
‘Doeltreffend’ – Vincent Kruger
‘Goed verzorgd, vlot, informatief’ – Jeroen Braakman
‘Persoonlijke aandacht en zorgvuldigheid heel sterk’ – Mirjam Tirion
‘Blijf het zo doen!’ – Giselle Peters
‘Systematisch van opbouw’ – Frans van Buuren
‘Prima!’ – Siebe Schootstra
‘Goede opbouw van uitleg en opdrachten’ – Jan Kamphuis
‘Leuk en leerzaam’ – Hans van Heesch
‘Goede tips hoe je creativiteit stimuleert’ – Freek van Leeuwe
‘Leuk om te zien hoe ver je al kunt komen door zo gericht ermee bezig te zijn in korte tijd’ – Jolien Kamermans
‘Inspirerend’ – Joep Dirkx

‘Dank voor jouw inspiratie’
Een van mijn schrijfcursisten heeft met zijn schrijfwerk een publicatie voor elkaar gekregen in het maandblad Zeilen. Marco de Boer volgde bij mij de schrijfworkshop ‘Van afmeren naar publiceren’, speciaal voor zeilers. Hij mailt mij nu: ‘Beste Michiel, vorig jaar was ik in jouw schrijversworkshop met mijn verhaal over een zeiltocht naar Spitsbergen. Ik was erg geïnspireerd geraakt om het om te werken tot een leesbaar artikel. Deze maand verschijnt het artikel in het maandblad Zeilen. Met foto’s erbij is het verhaal nog mooier en ben ik trots. Dank voor jouw inspiratie.’ Kijk, daar ben ik dan weer trots op.

Schrijfworkshop ‘Tien ingrediënten van een goed verhaal’
Voor de taalambassadeurs van de Stichting Lezen en Schrijven mocht ik op 28 januari een schrijfworkshop geven. De titel van mijn workshop was ‘Tien ingrediënten van een goed verhaal’. Ik behandelde tips & tricks waar (aspirant)schrijvers de volgende dag mee aan de slag konden bij het schrijven van kleine en grote verhalen.

Zeilens schrijfworkshop ‘Van afmeren naar publiceren’
Voor watersporters die hun verhalen willen delen met anderen heb ik een schrijfworkshop ontwikkeld. Tientallen reis- en schrijfliefhebbers hebben al deelgenomen. Voor enkele deelnemers heeft dat al geleid tot publicatie van hun verhaal in Zeilen. De enthousiaste reacties van de deelnemers en van de Zeilen-redactie inspireren tot herhaling.

Tien verschenen vragen bij het schrijven van non-fictie
Op het congres Schrijf Dat Boek, georganiseerd voor iedereen die een boek wil schrijven maar dat nog niet gedaan heeft, behandel ik in een break-out-sessie het schrijven van non-fictie.
Ik ga in op tien verschenen vragen, die bij mij opkwamen voor, tijdens en zelfs na het schrijven van Tien verdwenen dagen. Utrecht, 3 november 2012.

Gastles ‘Journalistiek schrijven’
Voor de VAK in Delft heb ik in september 2010 een gastles gegeven over Journalistiek Schrijven.
De doelgroep bestond uit amateurschrijvers die beter willen leren schrijven voor bijvoorbeeld hun verenigings- of personeelsblad.
Daarna een diner, alwaar de (potentiële) cursisten met diverse auteurs van een heerlijke maaltijd konden genieten.

Cursus ‘Creatief Schrijven Kun Je Leren’
In 2010 heb ik een eigen cursus opgezet, getiteld ‘Creatief Schrijven Kun Je Leren’. Zowel in het voor- als najaar heb ik een groep van 12 cursisten mogen helpen in het opdoen van ideeën en inspiratie, werken aan dialoog, perspectief, plot, spanningsboog en veel andere literaire technieken die het voor de lezer de moeite waard maken om niet alleen de eerste zin van een verhaal te willen lezen, maar ook de laatste en alle tussenliggende. De cursus bestond uit 8 avonden van 2,5 uur elk.

Gediplomeerd vakdocent Creatief Schrijven
Begin 2011 heb ik mijn diploma van de vakopleiding Docent Creatief Schrijven in ontvangst mogen nemen, als onderdeel van de eerste lichting afgestudeerden. De opleiding werd gegeven door kundige en ervaren docenten van Scriptplus, als onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, en was zeer intensief, veeleisend en erg leuk en leerzaam. Ik heb deze opleiding dan ook met veel motivatie en plezier gedaan.