Quest Historie

Quest

 

Lees hier over de stukken die ik heb geschreven voor Quest Historie, de geschiedenisuitgave van het populair-wetenschappelijke Quest.

 

Robinson Crusoe of Alexander Selkirk?Robinson Crusoe heeft echt bestaan

De mythische figuur die symbool staat voor solitaire overlevingskracht, Robinson Crusoe, heeft echt bestaan. Hij heette Alexander Selkirk en bracht vanaf 1704 vier jaar door op een onbewoond eiland. Zijn gezelschap bestond vooral uit ratten, katten en geiten. Schrijver Daniël Defoe baseerde er in 1717 zijn beroemd geworden boek op.

 

Wereldkaarten‘Wie kent de wereld?’

In de middeleeuwen wachtte opsluiting, marteling of zelfs de dood voor cartografen die zo brutaal waren om de wereld objectief weer te geven. De wereld(kaart) is nou eenmaal niet wat het lijkt. Lees meer over Wereldkaarten.

 

Nul‘Bang voor de nul’

Het is nauwelijks voorstelbaar, maar in Europa zijn onze tien cijfers nog geen acht eeuwen bekend. Daarvóór werden er Romeinse cijfers gebruikt. Dat onze tien cijfers veel voordelen hadden boven de Romeinse was snel aangetoond. Maar waarom was men toch zo bang van de Nul?

 

Quest Historie: Pionieren‘Ziedende Zuiderzee’

Op een zonnige zomerdag ziet het hedendaagse IJsselmeer er lieflijk uit. Het kabbelende water lijkt dan te willen verhullen dat zijn zoute voorganger de mensen behoorlijk in de problemen kon brengen. Quest Historie duikt in een aantal bijzondere gevechten tussen mens en Zuiderzee.



Meter‘Meter meten – de geboorte van een lengtemaat’

Twee Franse wetenschappers begonnen in 1792 aan een grote klus. Ze wilden de wereld opmeten en zo de lengte van de meter bepalen, want die bestond nog niet. Er was een jaar voor uitgetrokken. Het werden er zeven