Boeken

42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteiten – voor vaders die het verschil willen maken

42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteitenEen stoer boek bomvol ideeën voor levensecht vader & zoon-plezier. En bepaald geen doorsnee doe-boek. De lezer krijgt, bijvoorbeeld, een nieuwe kijk op kwaliteits-stoeien; dat blijkt niet alleen leuk te zijn maar ook nog eens wetenschappelijk verantwoord. Van Straten laat zien hoe het samen maken van pizza’s een compleet vader & zoon-fiesta kan worden en hoeveel lol vaders en zoons kunnen hebben met het bedenken van bizarre sporten. Hoe kunnen triviaal lijkende activiteiten als sneeuwpret, stoepranden en schatzoeken heel bijzonder worden en goed zijn voor onvergetelijke herinneringen? U vindt het antwoord in dit in tijden van volle agenda’s en verleidende schermpjes hoogst noodzakelijke boek.
Aangevuld met historische weetjes en vermakelijke anekdotes is deze gids een must have voor elke vader!mens is een geboren ontdekker. 

42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteiten’ is uitgegeven door uitgeverij Brooklyn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ’42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteiten’.


100 Maritieme Uitvindingen – van Astronavigatie tot Zeemansgraf

100 Maritieme Uitvindingen - van Astronavigatie tot ZeemansgrafDe mens is een geboren ontdekker. Van jongs af aan zijn we nieuwsgierig naar onze omgeving en wat zich daarbuiten bevindt. Duizenden jaren geleden gingen onze voorouders al de zee op, voor voedsel, handel en het doen van ontdekkingen. Om dat mogelijk te maken bedachten we de boot en het zeil, vonden het kompas en de verrekijker uit en ontdekten Amerika en de Bermudadriehoek. 100 Maritieme Uitvindingen biedt een dwarsdoorsnede van wat 10.000 jaar varen op zee ons gebracht heeft, van wereldkaart tot slavenhandel en van piraten tot gps. Ontdek onze maritieme geschiedenis en laat je verbazen door onze vindingrijkheid.

100 Maritieme Uitvindingen’ is uitgegeven door uitgeverij Hollandia.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘100 Maritieme Uitvindingen’.


Dagelijks irrationeel – over de psychologie van zelfbedrog

Dagelijks irrationeelWe zijn dagelijks irrationeel. We laten ons gedrag constant beïnvloeden door allerlei vormen van irrationaliteit. Wetenschappers beweren dat 95 procent van ons gedrag wordt gestuurd door ons onbewuste. Lijkt dat je overdreven? Laat je dan meevoeren in de verhalen over onze dagelijkse irrationaliteit. Prima onderbouwd door wetenschappers, onbeholpen in praktijk gebracht door de gewone mens. Je zult zien dat klassiek geworden psychologische experimenten verhelderende verklaringen bieden voor het bestaan van racisme, woekerpolissen, filerijden, budgetoverschrijdingen, homeopathie, de vrijdagmiddagborrel en nog veel meer.

‘Dagelijks Irrationeel, over de psychologie van zelfbedrog’ is uitgegeven door Unieboek | Het Spectrum. 

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Dagelijks Irrationeel’.


Tien verdwenen dagen

Tien verdwenen dagen – over de menselijke maat achter uw wereldbeeld

Getallen, de datum, de tijd en de lengte van de meter zijn objectieve waarheden die het leven overzichtelijk maken, nietwaar? Niet waar. Tien verdwenen dagen gaat over dergelijke alledaagse dingen en de verrassende verhalen daarachter. Zoals dat over André Méchain, de meest precieze wetenschapper ter wereld. Hij werd bijna krankzinnig tijdens het definiëren van de lengte van de meter (die nu 0,2 mm te kort is). Of het verhaal van de jonge Stuart McArthur, die een wereldkaart maakte die zijn docenten schokte en zijn klasgenoten in verwarring achterliet – niks was herkenbaar, ondanks dat er niets fout aan was. Uw wereldbeeld zal na het lezen van dit boek niet meer zijn wat het toch al nooit geweest is.

‘Tien Verdwenen Dagen’ is uitgegeven door Atlas-Contact. 

‘Tien verdwenen dagen’ is helaas uitverkocht (na twee herdrukken).


Zee van ijs

Zee van ijs – een waargebeurd overlevingsdrama op een bevroren Zuiderzee

Durgerdam vormde in 1849 de startplaats van het onvrijwillige avontuur van vader Bording en zijn twee zonen, die de bevroren Zuiderzee op gingen om te ijsvissen.
Ze waren na hun vangst niet meer in staat om de wal te bereiken, vanaf een afbrokkelend ijsoppervlak. ‘Zee van ijs’ is een reconstructie van dit koude avontuur.

‘Zee van ijs’ is uitgegeven door Hollandia. 

Over het verhaal van de ijsvissers uit ‘Zee van ijs’ kan ik een lezing verzorgen voor uw vereniging of organisatie.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Zee van ijs’.


Onzeker op zee

 

Onzeker op Zee – een onstoer vaarverhaal

In ‘Onzeker op zee’ beschrijf ik mijn belevenissen op het water, met als rode draad ‘de eerste keer’: de eerste zeillessen op de Kaag, de eerste keer naar de overkant van het IJsselmeer (ver!), mijn vuurdoop naar Engeland en mijn debuut op de Atlantische Oceaan. Een landrot op open water dus.

‘Onzeker op zee’ is uitgegeven door Hollandia. 

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Onzeker op zee’.


Aan vier boeken heb ik een bijdrage geleverd als één van meerdere auteurs:

Het Noorden Verloren

Het Noorden Verloren
Een kleine geschiedenis van gekte op zee

Door Nic Compton, met bijdragen van Michiel van Straten.

Het noorden verloren, waaraan ik drie hoofdstukken heb bijgedragen, beschrijft de geschiedenis van gekte op zee door de eeuwen heen. Gelauwerd schrijver Nic Compton vertelt kleurrijke verhalen uit de maritieme historie, van bekende historische figuren als Columbus tot moderne voorbeelden als Donald Crowhurst. Als aanvulling voor Nederlandse lezers vroeg uitgeverij Hollandia mij om hier een aantal sprekende Nederlandse verhalen aan toe te voegen. (Aan het vorige boek van Nic Compton dat bij Hollandia uitkwam, Waarom zeelui niet zwemmen, had ik op verzoek ook al enkele bijdragen toegevoegd.) Dat heb ik gedaan, met de hoofdstukken ‘Vrijdag de dertiende en andere ongemakken’, ‘De Katwijkse Gekkenlogger’ en ‘Dwalend over een zee van ijs’. Laatstgenoemd hoofdstuk is gebaseerd op mijn eigen  eerdere boek Zee van IJs.

“Huiveringwekkend en meeslepend’ – The Spectator.

‘Het Noorden Verloren’ is uitgegeven door Hollandia. 


Varen is mijn wereld

Varen is mijn Wereld

In deze verhalenbundel van Maritieme Schrijvers zit één kort verhaal van mijn hand. Fictie, dit keer, ook wel eens leuk. Het verhaal verscheen eerder in Zeilen, als winnende inzending van een schrijfwedstrijd. Het verhaal – en de winst – hielp me om mijn schrijverschap daarna goed in gang te zetten. (De prijs was ook leuk: een tocht met de Oosterschelde. Daarover schreef ik later de reportage Varen naar 1918, uiteraard voor Zeilen.) Wil je het verhaal, en achttien andere, lezen, dan kan je terecht in Varen is mijn Wereld.

Bestel hier een exemplaar van ‘Varen is mijn Wereld’.Waarom zeelui niet zwemmen

Waarom zeelui niet zwemmen

‘Bestaat de Bermuda-driehoek echt? En waarom is een boot altijd een ‘zij’? Hoe begraaf je iemand op zee? Waarom dragen zeelui oorbellen? Hoe bevaar je de oceanen zonder kompas? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen vindt men in dit fascinerende boek voor jong en oud – een schatkist vol verbazingwekkende zaken, wonderbaarlijke gebruiken en andere interessante weetjes met betrekking tot de geschiedenis, cultuur en wetenschap van de zee. Allerlei verrassende zaken waarvan je niet eens wist dat je ze niet kende, passeren de revue: van de nautische oorsprong van alledaagse gezegden tot de geheimen van de beruchtste piraten.’

Voor dit boek van Nic Compton (uitgeverij Hollandia) mocht ik enkele bijdragen leveren.

Bestel hier een exemplaar van ‘Waarom zeelui niet zwemmen’.


Het Keerpunt

‘Het Keerpunt bevat 51 verhalen van evenzoveel auteurs. Ze schetsen een situatie als gevolg waarvan het leven van de hoofdpersoon een drastische wending krijgt. De vertellingen zijn soms ontroerend maar ook dramatisch, gruwelijk en lief.’

In deze bij Uitgeverij LetterRijn uitgegeven bundel zit mijn verhaal ‘U bent nu hier’.

Bestel hier een exemplaar van ‘Het Keerpunt’.