klusgelukformule

Ik ben een eigen formule aan het ontwikkelen. Deze formule berekent de mate van klusgeluk. Helaas kan die ook een negatieve waarde hebben. Klusgeluk dus. De benodigde ervaring voor het ontwikkelen van deze formule heb ik vooral opgedaan aan boord van onze zeilboot, maar hij is toepasbaar op alle situaties en locaties. De formule werkt ongeveer als volgt.

Het Klusgeluk dat ik bij een klus ervaar is natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk van het uiteindelijk slagen. Maar dat niet alleen. Als ik Succes behaal op een gebied dat voor mij Nieuw is, is de voldoening groter dan bij klussen die ik al vaker heb gedaan, zoals het verwisselen van brandstoffilters. Een hoog Maritiem gehalte spreekt tot de verbeelding: een verdwenen sextant opduiken maakt een stuk meer indruk dan bijvoorbeeld een lampje verwisselen. Hoe Ondoorgondelijker een probleem, des te groter de opluchting na een geslaagde afloop. Tenslotte is het wel zo fijn om minimaal de Noodzakelijke klussen tot een goede einde te brengen, zoals een doldraaiend stuurwiel (gelukt!).
Een negatieve invloed op het Geluksgevoel heeft vooral de Tegenzin die ik vooraf tegen het werk ervaar. Nu kan dat bij mij nogal eens zorgvuldig opgebouwd worden. Indachtig het prachtige citaat van Franklin Delano Roosevelt: “The only thing we have to fear, is fear itself” is bij Tegenzin van toepassing: “The only thing I have to stall, is stalling itself”. Hup, direct aanpakken dat probleem, niet uitstellen!
Maar hier komt Viezigheid om de hoek kijken. De diesel die eens, op mijn rug liggend bij het losschroeven van het grove brandstoffilter, via hand en pols onstopbaar mijn mouw inliep, heeft me niet gestimuleerd om het jaar erop met een feestelijk gemoed deze routineklus aan te vangen. Klusjes met harpjes, boutjes en touwtjes hebben hier weinig last van, maar alles waar diesel, olie en eventuele andere motorsappen aan te pas komen scoren vrijwel zonder uitzondering hoog op de elementen Viezigheid en Tegenzin. Als ik dan uiteindelijk al die vijandelijkheden overwonnen heb, maar je uiteindelijk vanaf de buitenkant niets van het Succes ziet, doet de Onzichtbaarheid toch nog gemeen de feestvreugde verminderen. De formule voor Klusgeluk ziet er vooralsnog als volgt uit:

Heb je ‘m? De patentaanvraag is in behandeling, dus de Nobelprijs voor toegepaste wetenschap zal bij de rechtmatige bedenker worden afgeleverd. Het enige onderdeel dat ik nog geen goede plek heb kunnen geven in de KlusGeluksformule is de Scheldfactor. Om een klus vloeiend tot een goed einde te kunnen brengen heb je deze niet persé nodig, maar helaas is mij dat meestal niet gegeven. Een negatieve uitslag op het element Succes staat garant voor een flinke bijdrage van de Scheldfactor. Soms schrik ik er zelf van. Om lekker te kunnen schelden tijdens het klussen is het maar het beste om deze alleen aan te vangen, de huisgenoten te vragen zich ergens anders op te houden, en te hopen dat ze niet te vroeg terugkomen.

(Deze tekst is een bewerkt tekstfragment uit mijn boek Onzeker op Zee – een onstoer vaarverhaal.)