Dat zal mij niet gebeuren – over de psychologie van zelfbedrog

In het najaar van 2016 komt mijn volgende boek uit. Dat gaat heten: ‘Dat zal mij niet gebeuren – over de psychologie van zelfbedrog’. We zien onszelf graag als rationeel handelende wezens. Maar in werkelijkheid laten we ons gedrag sterk beïnvloeden door psychologische krachten waarvan we het bestaan soms niet eens vermoeden. Dit boek legt die krachten bloot en ontmantelt de mythe van de Homo Rationalis. Lees de verhalen en inzichten over Groepsvoorkeur, Gedragsbedrog, Goedpraterij, Geloof, Gewin, Geld, Gehoorzaamheid, Gevangene, Gezichtsbedrog en Geheugen. Vaak zul je jezelf in die verhalen herkennen. Vaak zul je denken: dat zal mij niet gebeuren. Maar onthullende experimenten van wetenschappers laten zien dat je je daarin vergist. De krachten in ons hoofd maken vaak namelijk geen gebruik van het gezonde verstand. Daardoor vormen wij zelf de grootste concurrent van onze eigen rationaliteit.

‘Dat zal mij niet gebeuren – over de psychologie van zelfbedrog’ zal in het najaar van 2016 uitkomen bij uitgeverij Atlas-Contact, waar ook Tien Verdwenen Dagen is uitgekomen.

Voorproefjes van waar dat naar toe gaat kun je zien in enkele van mijn blogs over psychologie.

Meld je aan voor het ontvangen van mijn maandelijkse ontdekkingsschrijverij als je op de hoogte gehouden wilt worden.

 

 

Tien verdwenen dagen

Tien verdwenen dagen – over de menselijke maat achter uw wereldbeeld

Getallen, de datum, de tijd en de lengte van de meter zijn objectieve waarheden die het leven overzichtelijk maken, nietwaar? Niet waar. Tien verdwenen dagen gaat over dergelijke alledaagse dingen en de verrassende verhalen daarachter. Zoals dat over André Méchain, de meest precieze wetenschapper ter wereld. Hij werd bijna krankzinnig tijdens het definiëren van de lengte van de meter (die nu 0,2 mm te kort is). Of het verhaal van de jonge Stuart McArthur, die een wereldkaart maakte die zijn docenten schokte en zijn klasgenoten in verwarring achterliet – niks was herkenbaar, ondanks dat er niets fout aan was.

Uw wereldbeeld zal na het lezen van dit boek niet meer zijn wat het toch al nooit geweest is.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Tien verdwenen dagen’ voor € 24,95 (excl. verzendkosten).

 

Zee van ijs

Zee van ijs – een waargebeurd overlevingsdrama op een bevroren Zuiderzee

Durgerdam vormde in 1849 de startplaats van het onvrijwillige avontuur van vader Bording en zijn twee zonen, die de bevroren Zuiderzee op gingen om te ijsvissen.
Ze waren na hun vangst niet meer in staat om de wal te bereiken, vanaf een afbrokkelend ijsoppervlak. ‘Zee van ijs’ is een reconstructie van dit koude avontuur.

Over het verhaal van de ijsvissers uit ‘Zee van ijs’ kan ik een lezing verzorgen voor uw vereniging of organisatie.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Zee van ijs’ voor € 24,90 (excl. verzendkosten).

 

Onzeker op zee

Onzeker op Zee – een onstoer vaarverhaal

In ‘Onzeker op zee’ beschrijf ik mijn belevenissen op het water, met als rode draad ‘de eerste keer’: de eerste zeillessen op de Kaag, de eerste keer naar de overkant van het IJsselmeer (ver!), mijn vuurdoop naar Engeland en mijn debuut op de Atlantische Oceaan. Een landrot op open water dus.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Onzeker op zee’ voor € 12,90 (excl. verzendkosten).

 

 

Aan drie boeken heb ik een bijdrage geleverd als één van meerdere auteurs:

Varen is mijn wereld

Varen is mijn Wereld

In deze verhalenbundel van Maritieme Schrijvers zit één kort verhaal van mijn hand. Fictie, dit keer, ook wel eens leuk. Het verhaal verscheen eerder in Zeilen, als winnende inzending van een schrijfwedstrijd. Het verhaal – en de winst – hielp me om mijn schrijverschap daarna goed in gang te zetten. (De prijs was ook leuk: een tocht met de Oosterschelde. Daarover schreef ik later de reportage Varen naar 1918, uiteraard voor Zeilen.) Wil je het verhaal, en achttien andere, lezen, dan kan je terecht in Varen is mijn Wereld.

Bestel hier een exemplaar van ‘Varen is mijn Wereld’.


Waarom zeelui niet zwemmen

Waarom zeelui niet zwemmen

‘Bestaat de Bermuda-driehoek echt? En waarom is een boot altijd een ‘zij’? Hoe begraaf je iemand op zee? Waarom dragen zeelui oorbellen? Hoe bevaar je de oceanen zonder kompas? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen vindt men in dit fascinerende boek voor jong en oud – een schatkist vol verbazingwekkende zaken, wonderbaarlijke gebruiken en andere interessante weetjes met betrekking tot de geschiedenis, cultuur en wetenschap van de zee. Allerlei verrassende zaken waarvan je niet eens wist dat je ze niet kende, passeren de revue: van de nautische oorsprong van alledaagse gezegden tot de geheimen van de beruchtste piraten.’

Voor dit boek van Nic Compton (uitgeverij Hollandia) mocht ik enkele bijdragen leveren.

Bestel hier een exemplaar van ‘Waarom zeelui niet zwemmen’.


Het Keerpunt

‘Het Keerpunt bevat 51 verhalen van evenzoveel auteurs. Ze schetsen een situatie als gevolg waarvan het leven van de hoofdpersoon een drastische wending krijgt. De vertellingen zijn soms ontroerend maar ook dramatisch, gruwelijk en lief.’

In deze bij Uitgeverij LetterRijn uitgegeven bundel zit mijn verhaal ‘U bent nu hier’.

Bestel hier een exemplaar van ‘Het Keerpunt’.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuws, verhalen en andere ontdekkingsschrijverij. Je kunt je hier aanmelden voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.